vineri, 7 ianuarie 2011

Povestea Muzeului Banatului

Deveniti cavalerii castelului! 

Povestea Vechiului Castel

A fost odată ca niciodată un rege. Acest rege se numea Carol Robert de Anjou şi stăpânea un ţinut numit Ungaria. Cum îi plăcea foarte mult să călătorească, în cele din urmă, a ajuns într-un ţinut apropiat, mai mic, numit Timişoara, care i-a plăcut atât de mult încât s-a hotărât să se mute acolo. Pentru că nu avea unde să locuiască, s-a început cu mare grabă construirea unui Castel impunător pe o insulă din acest ţinut, astfel că în anul 1316 prinţul nostru locuia în Castelul său proaspăt constuit.
În anul 1441, un  alt flăcău viteaz, pe nume Ioan, s-a hotărât să se multe, la fel ca primul rege, în ţinutul Timişoara. Pentru că un cutremur foarte puternic a transformat Castelul nostru în ruine, Ioan a trebuit să-l refacă, construind Castelul Huniade. Pentru mult timp, Castelul a continuat să-i adăpostească şi să protejeze pe toţi regii ce poposeau în acest ţinut minunat.
Înainte de anul 1716, Castelul a fost deteriorat datorită luptelor de cucerire date, dar în perioada imediat următoare, acesta a fost renovat. În anul 1849, caţiva luptători maghiari au distrus din nou castelul, dar de acestă data din temelii. Dupa 7 ani castelul a revenit la viată, reconstrucţia sa fiind gata.
Din 1947, castelul a fost atribuit Muzeului Banatului și găzduiește secțiile de istorie și de științe ale naturii care ne aşteaptă cu drag, pe noi, locuitorii ţinutului Timişoara, dar şi pe călătorii din ţinuturi mai îndepărtate, să-i călcăm pragul şi să devenim pentru câteva zeci de minute cavalerii săi. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu